Bæredygtige løsninger
Fra 2 til 10 års garanti
Gratis levering i Danmark
Kvalitetsprodukter fra kendte brands og designere

Regler for hjemmearbejdsplads

Hvad siger lovgivningen for etablering af en hjemmearbejdsplads? Kan man få tilskud til indretningen eller bør alt stilles gratis til rådighed?

Krav på en veludstyret hjemmearbejdsplads?

I løbet af de seneste år, har flere hundrede tusind mennesker arbejdet hjemmefra, og noget tyder på, at mange har oplevet, at det fungerer ganske fint.

Hjemmearbejdspladsen ser ud til, at være kommet for at blive.

Men er der egentlig regler for, hvordan en hjemmearbejdsplads indrettes korrekt?

Krav til hjemmearbejdsplads ved kort og længere perioder

Kræves der speciel belysning, ergonomiske borde og stole? Og kan den ansatte kræve et fuldt møblement til sin indretning af hjemmekontoret i privaten? Arbejdstilsynet har udarbejdet et skriv, og heri opfordres der stadig til, at uanset om hjemmearbejdspladsen er for en kortere eller længere periode, så bør man tage højde for, hvordan skader og gener undgås.

Skal hjemmearbejdspladsen etableres for en kortere stund, så bør arbejdsgivere og ansatte gå i dialog om, hvordan der kan skabes et arbejdsmiljø med mulighed for produktivitet og effektivitet i hjemmet uden, at der er risiko for trætte øjne og en dårlig ryg eller musearm.

Hvem har ansvar for hjemmearbejdsplads?

Om hjemmearbejde fremgår det, at arbejdsmiljølovgivningens krav til indretning af arbejdspladsen gælder, når arbejdet i den ansattes hjem har en vis varighed eller regelmæssighed.

Sagt med andre ord, så skal arbejdsgiver og den ansatte i fællesskab sørge for, at arbejdet i hjemmet, kan udføres både sikkerhed- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Og hvordan gør man det?

Der er krav til inventarets egenskaber.

Din kontorstol i privaten skal:

 • Have et sæde, der giver mulighed for individuel tilpasning og varieret siddestilling.
 • Sædehøjden, sædedybden og sædehældningen skal kunne justeres.
 • Kanterne på forkanten af sædet skal være afrundet.
 • Ryglænet skal kunne tilpasses lændesvajet og uafhængigt af sædet, skal det kunne tilpasses i højde og hældning.
 • Polstringen på sædet skal være af passende tykkelse, og polstringen skal forhindre glidning fremad, og huden skal kunne ånde gennem materialet.

 

Se vores store udvalg af kontorstole, der alle er velegnet til hjemmearbejdspladsen her

 

Dit arbejdsbord i privaten skal:

 • Ikke kunne højdejusteres, men forskning viser, at det er tilrådeligt, at bordet man arbejder ved i mange timer dagligt, har netop den egenskab, hvis man vil undgå skader, gener og livsstilssygdomme på den lange bane. Derfor bør du tale med din arbejdsgiver om et eventuelt tilskud til denne type bord.

 

Se vores store udvalg af ergonomiske hæve-sænkeborde her 

 

Læs mere om arbejdstilsynets vejledning og om arbejdsmiljøloven gælder derhjemme i privaten 2.9-2 her.

Fradrag for etablering af hjemmekontor i privaten

Der ydes et fradrag for etablering af en hjemmearbejdsplads i privaten. Man har mulighed for at få et fradrag for “arbejdsværelset” i hjemmet. Man vil også kunne få et fradrag for erhvervsmæssige telefonudgifter, hvis der ikke er stillet en fri telefon til rådighed.

Hjemmearbejdsplads, fri telefon og gratis internet. Hvordan beskattes dette?

Ingen tvivl om ,at arbejdsgiverne har fået øjnene op for, at virksomhederne i fremtiden sagtens kan lade de ansatte udføre arbejdet hjemmefra. Der er store synlige fordele for begge parter ved, at lade de ansatte arbejde fra et hjemmekontor indrettet i privaten. For virksomheden kan der spares udgifter til strøm, vand, varme og husleje blot for at nævne nogle. Og for den ansatte er der mere fleksibilitet i hverdagen, og den ansatte kan opnå en bedre balance imellem arbejdsliv og privatliv. For nogle vil det være ideelt at arbejde fuldtid hjemme imens det for andre vil være mere passende kun at gøre det på deltid. En ting er dog sikkert. Hjemmekontoret er kommet for at blive.

Hvordan foregår den skattemæssige beskatning rent lavpraktisk? 

Nedenstående er nogle eksempler på beskatning af de ydelser, som er stillet til rådighed i din private bolig af din arbejdsgiver.

Beskatning af fri telefon, gratis internet og computer:

 • Uanset om telefonen er en mobil eller en fastnet, så skal den beskattes, hvis den anvendes privat. I 2020 beskattes den med 2900 kr. årligt.
 • Hvis telefonen tages med hjem fra arbejdet for, at der kan udføres en specifik nødvendig opgave, så er der ingen beskatning.
 • Er der rådighed over en datakommunikationsforbindelse (internet mm.), hvor der ikke er adgang til virksomhedens netværk, beskattes den ansatte med 2900 kr. årligt i 2020.
 • Har den ansatte både fri telefon og gratis internet, så beskattes den ansatte kun 2900 kr. samlet i 2020 for begge dele. Der er altså en økonomisk fordel ved at have begge dele stillet til rådighed.
 • Hvis der stilles en computer til rådighed også med tilbehør til brug for udførelse af arbejde, så beskattes den ansatte ikke. Den ansatte beskattes kun, hvis computer og tilbehør udelukkende anvendes i privat regi. Her beskattes man efter et beløb svarende til markedslejen.
Tilmeld dig vores kundeklub

Modtag nyheder og tilbud direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepteres vores privatlivspolitik.

Kundeklub